Ad Geerdink, directeur van het Westfries Museum en Lorin Kamperman van Marc Noyons & Partners

Westfries Museum ontvangt 500.000 euro van de Vriendenloterij

De VriendenLoterij verraste museumdirecteur Ad Geerdink met een cheque ter waarde van 500.000 euro. Het museum gaat de bijdrage gebruiken voor het verbreden en inclusief maken van de verhalen over de ‘Gouden’ 17e eeuw. De noodzakelijke en ingrijpende restauratie en vernieuwing biedt het museum de kans om straks andere verhalen vanuit nieuwe perspectieven toe te voegen: over de rol van vrouwen, het kolonialisme en slavernij bijvoorbeeld.

Het Westfries Museum in Hoorn vertelt het verhaal over de geschiedenis van Hoorn en West-Friesland ten tijde van de 17e eeuw. Op dit moment is het museum aan de Roode Steen gesloten vanwege een omvangrijke restauratie en vernieuwing. Met de bijdrage van de VriendenLoterij kan, naast de verduurzaming en uitbreiding van het gebouw, ook het inhoudelijke museale concept toekomstbestendig worden gemaakt.

Het Hoornse museum groeit met de tijd en maatschappelijke behoeften mee. Ad Geerdink: “We gaan daarom een meerstemmig, inclusief en verbindend verhaal vertellen over de zeventiende eeuw. Niet door de verhalen over de handelsexpertise en rijkdom te wissen, maar door deze aan te vullen met nieuwe, niet eerder gehoorde verhalen waarin ook ruimte is voor de schaduwzijde van het succesverhaal. Dit geld kunnen we goed gebruiken. Want geschiedenis doet ertoe, het belang daarvan moet niet worden onderschat. Iedereen wil zich in het verhaal over het gezamenlijke verleden kunnen herkennen, een verhaal waarin ook de geschiedenis van jouw voorouders een plek heeft gekregen.”

Marc Noyons & Partners feliciteert het Westfries Museum en blijft zich inzetten om voor het resterende bedrag fondsen en donateurs te werven.