Capital Campaign, Research & Development

Werelderfgoedcentrum Waddenzee

Onder de naam Werelderfgoedcentrum Waddenzee ontwikkelen we een nieuwe, inspirerende bestemming voor bezoek aan het UNESCO Werelderfgoed Waddenzee en tevens een nieuw huis voor de bij dit natuurgebied betrokken gemeenschap van natuurbeschermers, onderzoekers, vissers en ondernemers die werken aan de transitie naar een duurzame (waterstof)haven. Het Wereldgoedercentrum wordt een inspirerend beleefcentrum over de Wadden, met een veldstation (onderzoeksfaciliteit), zeehondenzorg en vaste en wisselende exposities, waar voor lokale, nationale en internationale bezoekers veel te ontdekken en te beleven valt.

Het initiatief tot het Werelderfgoedcentrum Waddenzee is in 2016 genomen door Niek Kuizenga, directeur/bestuurder van Zeehondencentrum Pieterburen. Hij vond inmiddels de eerste medestanders: de Provincie Groningen, de gemeente het Hogeland, het Waddenfonds, Staatsbosbeheer en Haven Lauwersoog.

Op 18 november 2022 kondigde Niek Kuizenga aan dat alle seinen op groen staan voor de bouw van het Werelderfgoedcentrum Waddenzee! Financiering – € 43,7 miljoen – van een iconisch gebouw van Deense architect Dorte Mandrup in de haven van Lauwersoog is rond.

Dankzij de bijdragen van o.a. initiatiefnemer Sealcentre PieterburenWaddenfondsProvincie GroningenGemeente Het HogelandNationaal Programma Groningen, een partnerschap met Bouwgroep Dijkstra Draisma, een lening van de Nederlandse Waterschapsbank (NWB Bank) is de financiering van het project rond.

Marc Noyons & Partners adviseerde van november 2019 – juli 2022 de directeur / bestuurder Niek Kuizenga bij de totstandkoming van dit centrum. Vanuit Marc Noyons & Partners waren Anat Harel (adviseur inhoudelijke ontwikkeling, omgevingsmanagement en fondsenwerving), Elisabeth Dielesen (governance), Lorin Eline Kamperman (fondsenwerving), David Lauwen (financial engineering), Adriaan Dönszelmann (zakelijk adviseur) en Marc Noyons (strategie financiering, stakeholder management, begeleiding procedure Raad van State) betrokken. Samen zetten wij onze schouders onder de complexe ontwikkeling en realisering van het Werelderfgoedcentrum Waddenzee.

We zijn trots dat we samen met het Werelderfgoedcentrum Waddenzee LauwersoogabcnovaSealcentre Pieterburen, For the Love of Place en onze stakeholders onder extreme omstandigheden er is zijn geslaagd dit project succesvol af te ronden. Wij zijn in het bijzonder stakeholders zeer dankbaar voor het vertrouwen dat zij bleven houden in het project. Zonder dat vertrouwen hadden we dit punt nooit bereikt. We wensen Niek Kuizenga en zijn team heel veel succes!

https://wec-waddenzee.nl/

 

Impressie