Fondsenscan & -werving

Vergeten Twentse Lente: De erfenis van een opstand.

1943. April-mei. Precies tachtig jaar geleden. WO II. Een staking. Zoals we die kennen
van de Spoorwegstaking (1944) en de Februaristaking (1941).
Na het grote artistieke en publiekssucces van de voorstelling Hanna van Hendrik op Vliegveld Twente over een familie op een Twents boerenbedrijf dat kopje onder gaat in de
maatschappelijke en agrarische omwentelingen van de jaren ’70, brengen dezelfde makers hier op 29 april 2023 opnieuw een muziektheaterproductie uit: Vergeten Twentse Lente over het helaas onderbelichte, grootste geweldloze volksverzet tijdens W.O.II waaraan 500.000 vrouwen en mannen deelnamen: de April-mei staking 1943. Opnieuw met een grote gemengde cast van professionele acteurs waaronder Johanna zelf en 30 ervaren amateurspelers. Regie is in handen van Liesbeth Coltof.

De April-mei staking begon op 29 april 1943 in de Hengelose Storkfabriek, breidde zich
razendsnel uit maar werd binnen enkele dagen genadeloos neergeslagen. Een tragedie die hard ingreep in de Twentse gemeenschap en diepe sporen achterliet tot in het heden. Deze feitelijke geschiedenis wordt in de voorstelling op ingenieuze wijze verweven met een fictief verhaal dat speelt in het heden. Onze toneelpersonages zijn deels geïnspireerd op historische figuren en deels fictief met als doel een overstijgend verhaal te vertellen over thema’s met grote zeggingskracht als gemeenschapszin, verdeeldheid, populisme. Een verhaal over helden, de kracht én kwetsbaarheid van onze democratie. De muziek wordt speciaal voor de voorstelling geschreven door Boudewijn de Groot en Helge Slikker.
De première van Vergeten Twentse Lente zal naar verwachting precies 80 jaar later plaatsvinden op 29 april 2023 in Hangar 11 van Vliegveld Twente. Wij spelen 46 voorstellingen (+ 18 succesopties) voor 1.100 bezoekers per voorstelling, ofwel 66.000 bezoekers totaal.

Marc Noyons staat Johanna ter Steege bij in de werving van fondsen, garanties en de voorverkoop van tickets.