Fondsenscan & -werving

Vergeten Twentse Lente. De erfenis van een 80 jaar oude staking.

De april-meistaking van 1943 is precies tachtig jaar geleden. De spontane staking begint op 29 april 1943 in de Hengelose Machinefabriek Stork als reactie op gedwongen arbeidsinzet in Duitsland. De staking breidt zich uit over het land, maar wordt met harde hand neergeslagen.

De april-meistaking greep hard in de Twentse gemeenschap in en laat nog steeds sporen achter. In Vergeten Twentse Lente wordt de staking verweven met een verhaal uit het heden. De personages zijn geïnspireerd op historische figuren en deels fictief en vertellen een verhaal over populisme en gemeenschapszin, en kwetsbaarheid en kracht van onze democratie.

Na het succes van Hanna van Hendrik brengt Johanna ter Steege met dezelfde makers op Vliegveld Twente op 29 april 2023 een nieuwe muziektheaterproductie: Vergeten Twentse Lente, over de april-meistaking van 1943. Vergeten Twentse Lente krijgt een gemengde cast van professionele acteurs met Johanna zelf en ervaren amateurs. Liesbeth Coltof regisseert, muziek is van Boudewijn de Groot en Helge Slikker.
De première van Vergeten Twentse Lente zal precies 80 jaar na het uitbreken van de april-meistaking plaatsvinden op 29 april 2023 in Hangar 11 van Vliegveld Twente. Er komen zeker 46 voorstellingen (+ 18 succesopties) voor 1.100 bezoekers per voorstelling, meer dan 70.000 in totaal.

Marc Noyons staat Johanna ter Steege bij in de werving van fondsen, garanties, en de voorverkoop van tickets.