Capital Campaign, Research & Development

Nationaal Holocaust Museum

Het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam heeft het initiatief genomen tot de oprichting van het Nationaal Holocaust Museum op twee historische locaties. De Hollandsche Schouwburg, waar tienduizenden Joden gevangen zaten voorafgaand aan hun deportatie, is vooral een herdenkingsplek. Aan de overkant staat de voormalige Hervormde Kweekschool, de plek van waaruit honderden joodse kinderen werden gered. Hier staat de museale presentatie centraal. De twee gebouwen samen vormen een unieke plek om de geschiedenis in alle complexiteit te koppelen aan het heden.

 Raken en confronteren
Het Nationaal Holocaust Museum wil mensen raken en confronteren met de gevolgen van onverschilligheid, discriminatie en uitsluiting toen en nu. Wakkert het besef aan dat het bewaken van democratie en rechtstaat aan ieder van ons is. Een bezoek aan het Nationaal Holocaust Museum laat niemand onberoerd. Zo draagt het museum bij aan een samenleving waarin ieders rechten gewaarborgd zijn.

Ongepolijst en ongecensureerd
Het Nationaal Holocaust Museum vertelt ongepolijst en ongecensureerd de geschiedenis van de Holocaust. Omdat de waarheid zo puur mogelijk verteld moet worden. Met feiten die twijfel overwinnen. Met confronterende vragen, zoals hoe juist in Nederland zo’n hoog percentage van de joodse bevolking werd vermoord? En door te laten zien dat deze massamoord zes miljoen indrukwekkende verhalen heeft en zes miljoen gezichten.

Eigentijds en geëngageerd
Het Nationaal Holocaust Museum laat bezoekers ervaren hoe relevant de geschiedenis voor het heden is. Met actuele exposities die het wereldnieuws verbinden met thema’s uit de Holocaust. Met interactieve tentoonstellingen die bezoekers betrekken en achteloosheid overwinnen. Door samenwerkingen met kunstenaars, die inspelen op hedendaagse onderwerpen. Het museum wil de Holocaust niet wegstoppen achter een gordijn van verdriet, maar mensen confronteren om zo barrières te doorbreken.

Kennis- en educatiecentrum
Om bewustwording te creëren, onverschilligheid en onwetendheid tegen te gaan, is educatie een van de belangrijkste pijlers van het museum. Voor scholieren, maar ook voor volwassenen. Juist in een tijd waarin de objectieve waarheid onder druk staat. Het Nationaal Holocaust Museum wordt het kennis- en educatiecentrum over de Holocaust in Nederland.

Herinneren voor de toekomst
Het Nationaal Holocaust Museum verbindt verleden en toekomst. Het is een spiegel van de actualiteit. Door mensen te raken, betrouwbare informatie te bieden en de herinnering levend te houden, zorgen we voor bewustwording. Kennis van deze donkere geschiedenis is van onschatbare waarde. Het is een krachtig instrument waarmee we gevaren voor de samenleving kunnen afwenden.

Het definitieve Nationaal Holocaust Museum
Sinds mei 2016 is het museum in een tijdelijke opstelling geopend voor publiek. In de periode 2017-2019 ontwikkelden we inhoudelijke concepten voor het definitieve museum op deze locatie, die straks samen met de opnieuw ingerichte en gerenoveerde Hollandsche Schouwburg het Nationaal Holocaust Museum vormt.

Marc Noyons & Partners is verantwoordelijk voor het verwerven van de middelen voor noodzakelijke investeringen en de dekking van de exploitatiekosten voor de beginjaren 2019-2025.
Marc Noyons & Partners sloot de Campagne in 2020 succesvol af en realiseerde een bedrag van ruim € 31 miljoen.
Het Ministerie van VWS heeft € 5.600.000 toegezegd en de Bondsrepubliek Duitsland maar liefst € 4 miljoen. De campagne die in Nederland, de Verenigde Staten, Israël en Duitsland werd gevoerd, leverde meer dan € 4 miljoen van particuliere donateurs op.
Ook fondsen en bedrijven uit deze landen droegen ruimhartig bij, waaronder de Rothschild Foundation, BankGiroLoterij, Mondriaan Fonds, BDP Cultuurfonds, Democratie & Media, de Nederlandse Spoorwegen, Philips.
Naar verwachting zal het Nationaal Holocaust Museum in de zomer van 2022 de deuren openen.

 

“Marc heeft ons van het begin tot het einde van de fondsen-wervingscampagne voor het Nationaal Holocaust Museum bijgestaan, met het opzetten van de wervingsstrategie, de uitvoering daarvan en het leveren van “nazorg”. Zijn kennis en ervaring in combinatie met een gezonde dosis volharding hebben van de campagne een groot succes gemaakt. En hij is gewoon een hele fijne vent om mee te werken.” – Emile Schrijver & Liesbeth Bijvoet, directie Joods Cultureel Kwartier