Office Winhov / © Stefan Müller

Nationaal Holocaustmuseum is open

Op 10 maart 2024 opende koning Willem-Alexander het Nationaal Holocaustmuseum in de voormalige Hervormde Kweekschool aan de Amsterdamse Plantage Middenlaan, tegenover de Hollandsche Schouwburg, de voormalige deportatieplaats. Tijdens de oorlog gebruikten de nazi’s de naastgelegen Crèche als verzamel- en deportatieplaats voor Joodse kinderen. Directrice Henriëtte Pimentel hielp honderden van hen ontsnappen via dit schoolgebouw.

In het museum staat de geschiedenis van de Jodenvervolging in heel Nederland centraal.
Het dagelijks leven van Joden voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog, de bevrijding zoals Joden die meemaakten en de omgang met de Holocaust in onze nationale herinneringscultuur komen in het museum aan bod.

Bezoekers komen in het museum te weten welke stappen leidden tot de massale moord en kunnen aan de overkant van de straat de slachtoffers op een historische locatie herdenken, de Hollandsche Schouwburg. Deze is de afgelopen twee jaar volledig gerenoveerd en is tegelijkertijd met het Nationaal Holocaustmuseum heropend.

Educatie is een belangrijk speerpunt van het museum. In de verschillende educatieve ateliers kan het museum tot wel negen schoolklassen per dag ontvangen.

Marc Noyons & Partners was vanaf 2016 tot 2020 betrokken bij het Nationaal Holocaustmuseum, ontwikkelde het verhaal en een wervingsstrategie. Met het wervingsplan ‘Bouwen aan het Nationaal Holocaustmuseum’ ging Marc Noyons in verschillende samenstellingen op pad om uiteindelijk in totaal 31 miljoen euro bij elkaar te brengen voor noodzakelijke investeringen en de dekking van de exploitatiekosten voor de beginjaren. In het boek Chai – Leven – Life van Marc Noyons wordt de ontstaansgeschiedenis van het museum geschetst en komen de grondleggers aan het woord. Het is een eerbetoon aan iedereen die heeft bijgedragen aan de realisering van het Nationaal Holocaustmuseum.

Kijk op hun website voor meer informatie en bezoek vooral het museum.

Toespraak Koning Willem-Alexander in de Portugese Synagoge tijdens de opening van het Nationaal Holocaustmuseum © Nationaal Holocaustmuseum