Wake up!

december 5, 2016 7:56 pm Gepubliceerd door

aidsmonument1home

In Amsterdam werd onder grote belangstelling het Hiv/Aids monument onthuld. Als fundraiser was ik betrokken bij het genereren van een substantieel deel van de het benodigde geld daarvoor. Maar eerst iets over nut en noodzaak van deze metershoge aidsmemorial, gesitueerd tussen Amsterdam Centraal Station en het Muziekgebouw, pal aan het IJ.

De timing is perfect. Alle seinen staan namelijk op rood. Het Aidsfonds waarschuwt in een recent rapport voor een groeiende aidsepidemie. Op dit moment overlijden wereldwijd drie keer zoveel mensen aan aids als in 1990. Het gaat om meer dan drieduizend mensenlevens per dag. In die zin is het monument een wake up call. Er moet meer gebeuren.

Er is nog een reden waarom een dergelijk monument in Amsterdam relevant is. In 2018 wordt in deze stad namelijk de International Aids Conference gehouden. En om aids omstreeks 2030 de wereld uit te krijgen is volgens het Aidsfonds meer geld, meer inzet en meer politieke slagkracht nodig. Vandaar de nieuwe campagne ‘Het virus dreigt te winnen’.

Het monument is een creatie van de Franse kunstenaar Jean Michel Othoniel. Hij gaf het de vorm van een Chinees telraam. In het oog springen de grote vuurode bollen van Murano glas. Getallen spelen een belangrijke rol bij aids. Het raam zal hopelijk aangeven het aantal Hiv-besmettingen geleidelijk terugloopt. Nog mooier zou het zijn als aan het tellen een eind komt.

Financiering
Het nieuwe monument, een initiatief van de Stichting NAMENproject Nederland, kostte €280.000. Hoofdsponsors zijn het Aids Fonds, OLVG, RELX Groep en ViiV Healthcare. Er was een crowdfundingsactie en waren er bijdragen van bedrijven, fondsen, stichtingen, verenigingen en particulieren. Ik heb mij  intensief beziggehouden met de fondsenwerving

Ik ben blij met substantiële donaties van onder meer de familiestichting Zabawas, het Amsterdamsche Fonds, Levi’s, maar ook het biofarmaceutische bedrijf Gilead Sciences,   ViiV Healthcare  (gespecialiseerd in Hiv medicatie) alsook het Stadsdeel Centrum, dat speciaal voor het Aidsmonument middelen vrijmaakte uit zijn cultuurbudget.

Het fondsenwerven liep aanvankelijk goed, maar ging in de eindfase moeizamer. Sylvia Dornseiffer en ik hadden contact met  tientallen banken, bedrijven en fondsen. Helaas kregen we diverse malen nul op het rekest. Een bijdrage voor zoiets als een aidsmemorial moet maar net passen in de doelstelling van de begunstigers.

Veel bedrijven en instellingen doen in hun sponsorbeleid niet aan kunst in de openbare ruimte. Een argument dat vaak van doorslaggevend belang was om toch te geven? Het nieuwe monument eert en herdenkt niet alleen de slachtoffers van de Aids, maar kijkt ook vooruit naar het moment dat het virus de wereld uit is.

Aftellen
Het monument is getiteld ‘Living by numbers’.  Het raam telt af naar 2030. In dat jaar zou Aids volgens de millenniumdoelen van de Verenigde Naties de wereld uit moeten zijn. Het Aidsfonds acht dat niet onmogelijk. Hij IJ in Amsterdam staat intussen symbool voor de internationale uitwisseling van goederen, maar ook van ziektes.

In navolging van New York, San Francisco en Vancouver heeft nu ook Amsterdam zijn  aidsmemorial. Het Aidsfonds omschrijft het monument als een baken van hoop en een steun in de rug voor een ieder die met Hiv leeft. Het monument is in die zin ook een ode aan buddies, verzorgers, medisch personeel, activisten en wetenschappers.