EEN BIJZONDERE PLAATS VAN HERINNERING

februari 22, 2016 4:32 pm Gepubliceerd door

Aidsmonument1home

Aids monumenten zijn wereldwijd te vinden: van HongKong tot San Francisco. De stichting Namenproject Nederland onthult 1 december 2016 een aidsmemorial in Amsterdam.

Ik vind dit een heel belangrijk project en zet hier mijn schouders als fondsenwerver en wereldburger graag onder. Ik weet mij gesteund door enthousiaste initiatiefnemers als voorzitter Wiebe van der Woude en Sylvia Dornseiffer, lid van de kunstcommissie, tevens partner in MNP. Er is nog circa € 100.000 nodig. Maar eerst nu het wie, wat, waar, wanneer en waartoe van het monument.

Living by Numbers

De Franse kunstenaar Jean-Michel Othoniel maakte een toepasselijk ontwerp. Het aids monument komt 1 december te staan aan de De Ruyterkade, tussen het Muziekgebouw aan het IJ en CS. Het IJ staat symbool voor de wereldwijde uitwisseling van goederen, maar ook van ziektes. Het weerspiegelt eveneens de internationale dimensie van de ziekte aids.

Het kunstwerk van de Fransman heeft de vorm van een telraam. Getallen spelen namelijk een belangrijke rol bij aids. Rekenen op jezelf en elkaar.  Wie of wat telt er nu echt voor jou als patiënt? Maar ook het tellen van de dagen sinds de diagnose aids, het tellen van overleden vrienden, gewonnen weken, maanden en jaren en de bijbehorende geluksmomenten.

Ik vertel graag wat over de achtergronden. Hiv is, als bekend,  een virus dat in 1983 werd ontdekt als de veroorzaker van de eertijds dodelijke ziekte aids. Het virus verzwakt het afweersysteem tegen ziekteverwekkers. Het kan worden overgebracht na onveilig seksueel contact, bloed-bloed contact (het delen van naalden) en contact van moeder naar kind.

In Nederland leven ongeveer 25.000 mensen met hiv en daar komen jaarlijks circa 1.100 mensen bij. Een kwart van deze groep is zich er niet van bewust drager van het virus te zijn. Vanaf 1996 transformeerde aids geleidelijk tot een chronische aandoening. Niettemin sterven jaarlijks in Nederland nog tientallen mensen aan aids.

Aftellen

Het Nederlandse aids monument komt nog op tijd. In 2018 wordt in Amsterdam de International Aids Conference gehouden. Intussen moeten nog flinke stappen worden gezet. 90-90-90 UNAIDS, een programma dat de wereldwijde reactie op de hiv/aids epidemie coördineert, streeft ernaar de besmettelijke ziekte in 2020 grotendeels onder controle te hebben.   

Wat mij persoonlijk motiveert om mijn nek uit te steken voor het aids monument? Hier is duidelijk sprake van een belangrijk en urgent project. Ik wil daar als betrokken Nederlander graag mijn bijdrage aan leveren. Het doel van het aids monument is overigens niet alleen de doden te herdenken, maar ook naasten te bedanken voor hun gewaardeerde steun en een steun in de rug zijn voor mensen die nu met het virus leven

Op een begroting van meer dan € 300.000 is, als gezegd, nog ruim € 100.000 nodig. Instellingen als het Amsterdams Fonds voor de Kunst en het stimulerings- en onderzoeksprogramma Art of Impact leverden al substantiële bijdragen.  Nu zijn andere  cultuurfondsen en het bedrijfsleven aan zet, in het bijzonder de farmaceuten. Doe mee!